Organische meststoffen met respect voor de natuur

Meststoffen

Meststoffen bevatten voornamelijk plantenvoedende bestanddelen. Afhankelijk van het soort meststoffen bevatten ze één (enkelvoudige meststoffen) of meerdere voedingsstoffen (samengestelde meststoffen). Het toedienen van deze producten zal leiden tot:

  • Een verbeterde groei en gewasontwikkeling
  • Een toename in bloem- en/of vruchtvorming 
  • Een betere weerstand tegen ziekten en plagen

De voornaamste voedingselementen die in een meststof kunnen aanwezig zijn, worden als volgt omschreven:

Classificatie Element Symbool Functie
Hoofdelement Stikstof N Stimuleren celdeling(groei)
Hoofdelement Fosfor P Stimuleren wortelvorming
Hoofdelement Kalium K Afharden & verhogen stevigheid, verhogen krop- en vruchtvorming
Hoofdelement Magnesium Mg Hoofdbestanddeel chlorofyl staat in voor de groene kleur
Sporenelementen Ijzer, Mangaan, Boor Fe,Mn,B,Cu Voorkomen gebreksziekten

Organische meststoffen

Organische meststoffen zijn volledig opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen zoals bloedmeel, vinasse, zeewieren, beendermeel, verenmeel, cacaodoppen, etc. zónder aanrijking van chemische grondstoffen. Organische meststoffen zijn veelzijdig, evenwichtige van samenstelling en hebben een zachte en aanhoudende werking.

Organo-minerale meststoffen

Organo-minerale meststoffen zijn enerzijds opgebouwd uit natuurlijke bestanddelen (van dierlijke en/of plantaardige oorsprong, zie onder organische meststoffen) en worden verrijkt met chemisch materiaal om een snellere werking te bekomen. Een meststof wordt als organisch-mineraal gezien als deze minimaal 25 % organische stof bevat. De organische bestanddelen in deze meststof zorgen voor een extra aanrijking van humus in de bodem.

Chemische of minerale meststoffen

De chemische of minerale meststoffen worden op kunstmatige manier aangemaakt. Ze bevatten géén organisch materiaal en zijn niet verrijkt met dierlijk en/of plantaardig materiaal. Indien de aanbevolen dosis niet wordt gerespecteerd, kunnen deze meststoffen tot verbranding leiden. We onderscheiden in deze groep zowel snel- als traag-werkende meststoffen.

Orgame organische meststoffen

Met behulp van de biologische activiteit in de bodem, veroorzaakt door bacteriën, worden organische meststoffen in de bodem omgezet in voedingsstoffen (ionen) en ter beschikking gesteld van de plantenwortels/plant. Dit proces kan twee tot vijf weken duren, waardoor het gevaar voor verbranding tot een minimum wordt herleid en het dus veiliger is voor de plant.

Voordelen van Orgamé organische meststoffen:

  • geen uitspoeling, geen verschroeiing
  • geen verbranding
  • milieuvriendelijk
  • langwerkend
  • volledige, evenwichtige plantenvoeding
  • onderhoudt de bodemstructuur en het bodemleven
  • veilig in gebruik